ONDERNEMER PRIVÉ

Vindt u het als ondernemer soms ook lastig om zakelijke en privébelangen van elkaar te scheiden? Er zijn heel wat raakvlakken. Toch is het verstandig uw zakelijke en privéfinanciën goed op elkaar af te stemmen, zodat u er het meeste voordeel van heeft.

PRIVÉSITUATIE OOK BELANGRIJK

Wij vinden uw zakelijke belangen natuurlijk belangrijk, maar we vergeten uw privésituatie ook zeker niet. Daarom nemen we deze altijd mee in onze adviezen.

Wij kunnen u adviseren over:

– Estate planning: ook wel nalatenschapsplanning genoemd. Heeft als doel het door u opgebouwde vermogen zo voordelig mogelijk over te dragen aan uw erfgenamen.
– Pensioen: een pensioen is maatwerk. Als u hiervoor iets wilt regelen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Uw keuze is afhankelijk van uw situatie, uw voorkeur en hoeveel risico u wilt lopen.
– Geld uit de zaak halen: heeft u veel eigen vermogen, dan is het verstandig om het vermogen in een aparte bv onder te brengen of naar privé te halen. Zo loopt u minder risico als er toch iets met uw bedrijf gebeurt.
– Auto van de zaak: als ondernemer heeft u de keuze tussen een auto van de zaak of een privé-auto. Wat uw keuze ook is, beide hebben voor- en nadelen.
– Huwelijkse voorwaarden: aan ondernemen zijn risico’s verbonden. Het is daarom verstandig bij een eigen bedrijf onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit voorkomt dat bij een eventueel faillissement uw partner aansprakelijk is.
– Testament: blijven uw partner en kinderen goed verzorgd achter als u komt te overlijden? En wat gebeurt er met het bedrijf als u er niet meer bent?
– Verzekeringen: u kunt als u wilt alles verzekeren, maar er zijn als ondernemer enkele zaken die u privé minimaal moet regelen. Bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsregeling, een nabestaandenpensioen, een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering.

ONDERSTEUNEN

Genoeg punten dus om rekening mee te houden. Gelukkig hoeft u niet alles zelf uit te zoeken. Administratiekantoor Kruize heeft veel ervaring bij het begeleiden van ondernemers en kunnen u hierbij ondersteunen.